Augustin Palokaj

A do të hiqen më parë vizat për Kosovën, apo të kthehen për Shqipërinë 23 August 2017 08:29

Krimi i organizuar nuk do të ishte aq shumë problem për liberalizimin e vizave sikur ai të mos ishte i lidhur me strukturat politike. Kjo është arsye pse Kosova nuk ka liberalizim vizash dhe mund të bëhet...

Turistët idealë janë ata që dërgojnë lekët dhe nuk vijnë fare! 16 August 2017 08:34

Kosovarëve ka filluar t’u shkojë në nerva diaspora, sepse ua prish rutinën, në Shqipëri kosovarët nuk duken më “turistë të mirë”. Por “mikpritësit” e dinë...

Hipokrizia e BE-së rreth zgjerimit 09 August 2017 08:22

Nuk janë vetëm politikanët në BE që nuk e përkrahin shumë integrimin më të shpejtë të Ballkanit në BE. Në shtetet kryesore anëtare, si Gjermania, Franca, Holanda, Austria dhe...

Pa njohje nuk mund të ketë normalizim 02 August 2017 08:06

Kosova dhe Serbia, Beogradi e Prishtina, Brukseli e Berlini mund të provojnë formula të ndryshme për normalizimin e raporteve mes Kosovës dhe Serbisë, por asnjëra nuk do të mundësojë arritjen e...

Pse u lejua të bjerë në harresë mendimi i GJND-së për Pavarësinë e Kosovës 26 July 2017 08:19

Mund të kuptojmë pse politikanët e Kosovës nuk e përdorën si duhet mendimin e GJND-së për të siguruar subjektivitetin ndërkombëtar të Kosovës. Ata ishin të zënë me...

Ballkani ka nevojë për vendosmëri të BE-së e jo për riciklim të ideve të vjetra 19 July 2017 08:17

Atë që dëgjuam në Samitin e Triestes është e njëjtë me atë që kemi dëgjuar para 18 vjetësh në Samitin e Kolnit, para 17 vjetësh në atë të Zagrebit, para 14...

Shansi i Edi Ramës 12 July 2017 08:27

Fitorja aq bindëse e Partisë Socialiste në Shqipëri ka krijuar një rast të mirë për Edi Ramën që atë ta shfrytëzojë për reforma po aq bindëse. Rama nuk do të ketë...

E kujt dhe për kë është “Gjykata Speciale” 05 July 2017 08:18

Ngritja e aktakuzave nga “Gjykata Speciale” do të mundë të ketë ndikim të menjëhershëm në skenën politike të Kosovës. Kjo edhe është arsyeja kryesore pse ka aq shumë...

Duhet të ndryshojë qasja e jo formati i dialogut në Bruksel 21 June 2017 08:17

Në vend të presionit ndaj Kosovës që të vazhdojë të dyshojë në shtetësinë e vetvetes, dhe të kërcënimeve se dështimi i dialogut do ta lërë veriun jashtë...

Përsëri Qeverinë do ta vendosë pazari e jo votat e qytetarëve 14 June 2017 08:13

Këto zgjedhje janë më interesante sesa ato të mëparshmet, sepse kanë lënë mundësi të shumta interpretimesh. Fituesi mund të jetë humbës e humbësi fitues. Humbësi më i...

Me konvertime në politikë, kosovarët ua tejkalojnë të tjerëve në Evropë 07 June 2017 08:27

Të gjitha këto konvertime politike në Kosovë do të ishin të kuptueshme sikur para tyre liderët të mos kishin thënë fjalë të mëdha. Më shumë problem është fakti se i...

Si e mbijetoi Brukseli vizitën e Trumpit 31 May 2017 08:16

Duke vënë në program hapjen e një monumenti që përkujton sulmet e 11 shtatorit, ndoshta në NATO kanë dashur ta nxisin presidentin Trump që të përsërisë zotimin për...

Liderët e sotëm të Serbisë po luftojnë për një “të kaluar më të mirë” 24 May 2017 08:25

Liderët e sotëm të Serbisë kur tash pyeten se “ku ishte Wolker në vitin 1999” do të duhej ta kthenin pyetjen kah vetja: ku ishim ne në atë kohë. Ky reflektim do t’u bënte mirë,...

Çfarë qeverie i duhet Kosovës 17 May 2017 08:13

Tashti pasi Qeveria e Kosovës edhe një herë e rrëzoi vetveten, më faktin se partneri kryesor i koalicionit votoi për mosbesimin ndaj Qeverisë, më shumë sesa kush do të fitojë sa vota po...

BE-ja vështirë se do të ketë stabilitet në të ardhmen 10 May 2017 08:13

Nëse një palë zgjedhje në disa vende anëtare mund ta lëkundin themelin e BE-së, atëherë mund që tani të thuhet se ajo vështirë se do të ketë stabilitet në të...

Deklaratat e Ramës dhe Thaçit kanë kuptim vetëm nëse kanë synim parandalimin e ndarjes së Kosovës 26 April 2017 08:05

Me deklarata për bashkim kombëtar, si një lloj “dënimi” për Evropën, kryeministri i Shqipërisë, Rama, dhe presidenti i Kosovës, Thaçi, irritojnë “miqtë...

Fati i Kosovës nuk duhet të varet nga zgjedhjet në vendet e tjera 19 April 2017 08:17

Sikur në këta nëntë vjet pavarësi Kosova të ishte forcuar vërtet si shtet, me subjektivitet ndërkombëtar dhe me funksionalitet të shtetit brenda, zgjedhjet që zhvillohen në shtetet e tjera...

Serbët në Kosovë mes integrimit dhe legjitimimit të segregacionit 12 April 2017 08:00

Në një seri dokumentarësh për Kosovën, me një tonë jashtëzakonisht pozitiv, rrjeti televiziv “Al Jazzera Balkans” me admirim e paraqet rininë e Kosovës si vitale, të hapur,...

Alternativa e dialogut është po ashtu dialogu 05 April 2017 08:11

Sa herë që dikush kritikon dialogun mes Kosovës dhe Serbisë, edhe kur e bën këtë me argumente dhe përgjegjësi, has në reagimin absurd: E cila do të ishte alternative e dialogut? E shpesh edhe me...

Si dështoi BE-ja në mbështetje të Pakos së Ahtisaarit 29 March 2017 08:26

BE-ja tërë kohën mbështeste “përpjekjet e Ahtisaarit”, por asnjëherë nuk mbështeti propozimin e tij. Edhe dialogu që tash e sa vite po zhvillohet mes “Beogradit dhe...