Zgjedhjet e parakohshme në Maqedoninë e Veriut do të vonojnë përsëri regjistrimin e popullsisë

Zgjedhjet e parakohshme në Maqedoninë e Veriut do të vonojnë përsëri regjistrimin e popullsisë

21 October 2019 10:59

Marrëveshja e djeshme e drejtuesve të partive politike në takimin me Presidentin për zgjedhjet e parakohshme parlamentare ka të ngjarë të vonojë përsëri regjistrimin e popullsisë në Maqedoninë e Veriut (të planifikuar për prillin e vitit të ardhshëm), dhe duket se nuk do të ketë as adresim të rekomandimeve të OSBE / ODIHR për ndryshimet e modelit zgjedhor.

Të dielën (20 tetor) pas mbledhjes së udhëheqjes, pothuajse të gjithë kryetarët e partive vlerësuan se ishte shumë e vështirë të mbahej regjistrimi i popullësisë këtë pranverë dhe se do të ishte më realiste mbajtja e tij pas zgjedhjeve ose në 2021.

Në mbledhjen e djeshme të lidershipit, u ra dakord që zgjedhjet e parakohshme parlamentare të mbaheshin më 12 prill 2020.

"Mendimi im është se në vitin 2020 duhet të bëhet regjistrimi. Ne mund ta bëjmë atë pas zgjedhjeve, dhe nëse Zyra e Statistikave Shtetërore është e gatshme para zgjedhjeve ", tha kryeministri Zoran Zaev.

Hristijan Mickoski, presidenti i VMRO-DPMNE, tha mbrëmë se për ta regjistrimi është një operacion statistikor, jo një marrëveshje politike dhe është e pahijshme ta bësh këtë në fund të dekadës.

"Unë nuk shoh një shpjegim logjik për regjistrimin e popullësisë vitin e ardhshëm. Mendoj se duhet të bëhet në fillim të dekadës së ardhshme, pra në 2021, siç bëjnë të gjitha vendet evropiane ”, tha Mickoski.

Për drejtuesit e partive politike në bllokun shqiptar në Maqedoni, regjistrimi duhet të bëhet pasi të mbarojnë zgjedhjet.

Sa i përket reformave të sistemit zgjedhor, një ndryshim në numrin e zonave elektorale, sipas Zaev të LSDM-së, mund të realizohet para zgjedhjeve.

Mickoski nuk mendon se është e mundur para zgjedhjeve dhe thotë se kjo do të mbetet detyrë për ciklin e ardhshëm zgjedhor.

Nga 3 janari i vitit 2020 do të kemi një qeveri të re teknike dhe një kryeministër të ri të LSDM-së dhe dy ministra të opozitës - Ministrin e Brendshëm dhe Ministrin e Punës dhe Politikës Sociale.

Zgjedhjet e parakohshme parlamentare janë pajtuar pasi kryeministri Zaev bëri thirrje për zgjedhje të mënjëhershme pas dështimit në Bruksel më 17 tetor, ku Maqedonia e Veriut së bashku me Shqipërinë nuk arritën të marrin një datë për bisedimet e pranimit në BE për shkak të vetos nga Franca.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme